PowerShell

PowerShell While Döngüsü

PowerShell Döngüler, PowerShell While Loop, PowerShell While Döngüsü Örnekleri

PowerShell While Döngüsü

PowerShell While Döngüsü, bir koşul karşılanıncaya kadar belirli bir kod bloğunu bilinmeyen sayıda tekrarlamak için kullanılır. While döngüsü, While ifadesi olarak da bilinir ve giriş kontrollü bir döngüdür. Bu döngü, belirli bir koşul “True” olarak değerlendirildiğinde kod bloğunu yürütür. Bu döngünün kullanılması PowerShell for döngüsü kullanımından daha kolaydır. Çünkü bu döngünün sözdizimi daha az karmaşıktır.

While Döngüsü Sözdizimi

while(Koşul)  
{  
     Kod-1  
     Kod-2  
     Kod-N  
} 

Bir While ifadesi çalıştırıldığında, PowerShell önce koşulu değerlendirir. Sonra kod bloğu içindeki ifadeleri çalıştırır. Koşul, Boolean değer olarak “True” veya “False” olarak döndürür. Koşul “True” olana kadar, PowerShell kod bloğunu tekrar tekrar yürütür. Koşul “False” değerini döndürdüğünde, döngü sona erer ve döngüden sonraki ifade çalışmaya başlar.

While döngüsü, verilen bir koşul doğru olduğu sürece belirlenen hedef ifadesini tekrar tekrar yürütür. Burada hedeflenen ifadeler tek bir ifade veya bir ifade bloğu olabilir. Koşul herhangi bir ifade olabilir ve True sıfırdan farklı herhangi bir değerdir. Koşul doğruyken döngü tekrar eder. Koşul yanlış hale geldiğinde, program döngüyü hemen takip eden satıra geçer.

PowerShell While Döngüsü Akış Şeması

PowerShell While Döngüsü
PowerShell While Döngüsü

Örnekler

Örnek 1:

Aşağıdaki örnek, while döngüsünü kullanarak 1’den 5’e kadar değerleri yazdırır:

$count = 1

while($count -le 5)  
{  
    echo $count  
    $count +=1  
}

Çıktı:

1
2
3
4
5

Bu örnekte, koşul sonucu “True” olduğu yani $count değişkeni değeri küçük ve eşit 5 olduğu müddetçe, $count değeri sırasıyla 1, 2, 3, 4, 5 olacaktır. Döngü boyunca her seferinde, $count değişkeninin değeri 1 kullanılarak artırılır (+= PowerShell Toplayarak Atama Operatörü). $count 6’ya eşit olduğunda, koşul ifadesi “False” olarak değerlendirilir ve döngü sonlanır.

Örnek 2:

Aşağıdaki örnekte $t kere yapılan döngüden çıkan $toplam değişkeni değeri bulunur:

$t=5 
$i=1 
$toplam=0 

while($i -le $t) 
{ 
    $toplam=$toplam+$i 
    $i=$i+1 
} 
echo $toplam

Çıktı:

15

Bu örnekte, while döngüsü $t kez yürütülür. Her seferinde $i değişkeninin değeri $toplam değişkenine eklenir ve $i değeri 1 arttırılır.

Örnek 3:

Aşağıdaki örnek while döngüsünü kullanarak bir sayının faktöriyelini yazdırır:

$fact = 4 
$f = 1  

while($fact -gt 0)  
{  
    $f = $f * $fact  
    $fact -= 1  
} 

echo $f  

Çıktı:

24

Makalemizi okumaya vakit ayırdığınız için teşekkür ederiz. “PowerShell Diziler” makalesinde While ifadesi kullanarak dizi elemanlarına erişmek ile ilgili örnekler de bulunabilir. PowerShell hakkında daha fazla bilgi için Microsoft sitesi ziyaret edilebilir. Aşağıdaki formu kullanarak bize soru görüş ve önerilerinizi iletebilirsiniz.

Daha Fazla Göster

Ahmet Elibol

Üniversite eğitimini Kimya ve İşletme bölümlerinde tamamlayan Ahmet Elibol, yüksek lisans eğitimini de İşletme (Master of Business Administration - MBA) üzerinde tamamlamıştır. 1999 yılından bu yana bilişim sektöründe bulunmaktadır.  Ahmet Elibol, profesyonel kariyerine aldığı pascal ve delphi ile yazılım mühendisliği eğitimiyle başlamıştır. 2004 yılından sonra ilgi ve uzmanlık alanlarını Microsoft Sunucu Sistemleri, Sistem Programlama ve Bilgi Güvenliği konularında güncellemiştir. Yazar 4 yıl kadar bir akademide Sistem Mühendisliği eğitimleri de vermiştir. Yazar hobi amaçlı programlama, yapay zeka, makine öğrenmesi, yapay sinir ağları, görüntü işleme ve nesnelerin interneti konularında çalışmaktadır. İngilizce, Rusça dillerini bilen Ahmet Elibol MCT, MCITP, MCTS, MCSE, MCSA vb. uzmanlık sertifikalarına sahiptir ve Bilgisayar Mühendisliği yüksek lisansına devam etmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu