PowerShell

PowerShell Özellikleri

PowerShell özellikleri nelerdir? Windows PowerShell ile neler yapılabilir?

PowerShell Özellikleri

Daha derin PowerShell konseptine başlamadan önce, PowerShell komut dosyası dilinin diğer komut dosyası dillerinden farklı olmasını sağlayan önemli özelliklerine bir göz atalım. PowerShell Özellikleri makalesi öncesinde “PowerShell Nedir? PowerShell Neden Kullanılır?” isimli makaleyi okuyabilirsiniz.

Windows PowerShell Özellikleri
Windows PowerShell Özellikleri
Windows PowerShell Workflow (İş Akışı)

İş akışı yani workflow özellikleri Windows PowerShell versiyon 3.0’da sunulmuştur. Özellikle farklı konumlarda farklı ve birden fazla cihazda uzun süre ve çaba harcayan karmaşık görevler gerçekleştirerek bize yardımcı olmak için tasarlanmıştır.

Desired State Configuration (İstenen Durum Yapılandırması)

DSC, yazılımı bildirimsel olarak yapılandırmak için kullanılabilen bir dizi dil uzantısı, kaynak ve cmdlet koleksiyonu sağlayan bir Windows PowerShell özelliğidir.

PowerShell Background Job (Arka Plan Çalışma)

Windows PowerShell, kullanıcı arabirimini etkilemeden veya konsol ile etkileşime girmeden arka planda uzak ve yerel makinelerde komut dosyaları ve cmdlet leri eşzamansız olarak çalıştıran background job özelliğine sahiptir.

PowerShell Scheduled Job (Zamanlanmış Çalışma)

Arka plan (background job) çalışmaya benzer. Her iki iş de arabirimi etkilemeden arka planda eşzamansız olarak yürütülür, ancak temel fark arka plan işlerinin manuel olarak başlatılmasıdır.

PowerShell Error-handling (Hata Yakalama)

Windows PowerShell, .NET dilinde olduğu gibi Try{}, Catch{} ve Finally{} blokları aracılığıyla hata yakalama mekanizması sağlar.

PowerShell Remoting

Windows PowerShell in bu özelliği, uzak bilgisayar kümesini tek bir makineden yönetmeye yardımcı olan cmdlet lerin yürütülmesine izin verir.

Script Debugging (Kod hata ayıklaması)

PowerShell çalışırken script içindeki, fonksiyon, komut yada söz dizimi – ifade gibi işlevleri incelenebilir. PowerShell script debugger, kesme noktalarını (breakpoints) ayarlayıp izin veren cmdlet kümesini içerir.

Tab Expansion (Sekme – Tab Desteği)

Cmdlet, özellikleri ve parametre adlarını Tab tuşuna bir kez basarak tamamlayan otomatik tamamlama uygulamasıdır.

Steppable Pipeline

Bu özellik, script bloklarının steppable pipeline’a bölünmesine izin verir. Yürütme sırasını kontrol etmek için komut dosyası bloğunun begin(), process() ve end() yöntemlerini çağırma seçeneği sunar.

Constrained Runspaces (Kısıtlı Çalışma Alanları)

Script ve cmdlet için erişim ve çalıştırma yetenekleri gibi bir dizi kısıtlama ile PowerShell çalışma alanlarının (runspaces) oluşturulmasına izin verir.

Windows PowerShell Web Access

Windows Server 2012’de PowerShell konsolunun web tabanlı bir sürümü tanıtıldı. Bu özellik sayesinde PowerShell cmdlet lerini herhangi bir tablet veya mobil cihazdan da çalıştırabiliriz.

PowerShell Network File Transfer

BITS (Background Intelligent Transfer Service) kullanan makineler arasında asenkron olarak dosya transferi yapılmasına olanak sağlar.

Windows PowerShell Integrated Scripting Environment (ISE)

PowerShell dili için bir GUI uygulamasıdır. Tab ile tamamlama, çok satırlı düzenleme, renklendirme, içeriğe duyarlı yardım, seçili alanı yürütme için destek sağlar.

PowerShell Transactions (İşlemler)

Windows PowerShell’in bu özelliği, bir transaction başlatmamıza, hangi komutun bir parçası olduğunu belirtmemize ve bir transaction’u geri almamıza veya işlememize olanak tanır.


PowerShell Özellikleri

Makalesini okuduğunuz için teşekkür ederiz. Soru ve önerileriniz için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yoluyla
PowerShell Nedir? PowerShell Neden Kullanılır?
Kaynak
PowerShell Core Nedir?PowerShell Cmdlet Nedir?PowerShell TarihçesiPowerShell Özellikleri
Daha Fazla Göster

Ahmet Elibol

Üniversite eğitimini Kimya ve İşletme bölümlerinde tamamlayan Ahmet Elibol, yüksek lisans eğitimini de İşletme (Master of Business Administration - MBA) üzerinde tamamlamıştır. 1999 yılından bu yana bilişim sektöründe bulunmaktadır.  Ahmet Elibol, profesyonel kariyerine aldığı pascal ve delphi ile yazılım mühendisliği eğitimiyle başlamıştır. 2004 yılından sonra ilgi ve uzmanlık alanlarını Microsoft Sunucu Sistemleri, Sistem Programlama ve Bilgi Güvenliği konularında güncellemiştir. Yazar 4 yıl kadar bir akademide Sistem Mühendisliği eğitimleri de vermiştir. Yazar hobi amaçlı programlama, yapay zeka, makine öğrenmesi, yapay sinir ağları, görüntü işleme ve nesnelerin interneti konularında çalışmaktadır. İngilizce, Rusça dillerini bilen Ahmet Elibol MCT, MCITP, MCTS, MCSE, MCSA vb. uzmanlık sertifikalarına sahiptir ve Bilgisayar Mühendisliği yüksek lisansına devam etmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu