PowerShell

PowerShell ile CMD Farkı

PowerShell vs CMD, PowerShell ve Command Prompt Farkı, PowerShell ve Komut İstemi Farkı

PowerShell ile CMD Farkı

CMD (Command Prompt – Komut İstemi) ekranını IBM 8086’yı disketten başlattığımızda C: \> şeklinde yanıp sönen yeşil bir metin ekranı ile tanıdık . Oyunlarımı çalıştırmak için boot.ini ve config.sys programlarını düzenlemek, benim için programlamaya başlangıçtı. Ardından C: \> yerine güzel bir GUI ve sabit diske önyüklemenin yapıldığı versiyon geldi. Onlarca yıldır yaşayan CMD, Microsoft’un Windows 7 ile tanıttığı shell uygulaması olan PowerShell’e yerini teslim etti. CMD bize uzunca bir süre iyi hizmet etti ancak PowerShell doğrudan buharlı motorlardan, otonom akülü arabalara geçmek gibi birşey. Bu değişim kaçınılmaz ve PowerShell ile CMD Farkı makalesinde bu değişimden söz edeceğiz.

CMD (Command Prompt) Nedir?

CMD (Command Prompt – Komut İstemi), 1980’lerin Microsoft Disk işletim sistemine (MS-DOS) dayanan komut satırı uygulamasıdır. Kullanıcıların metin tabanlı komutları ve parametreleri kullanarak Windows işletim sistemiyle etkileşime girmesine yardımcı olan basit bir win32 uygulamasıdır.

CMD (Command Prompt – Komut İstemi) içinde, çoğu yönetici olarak çalıştırılabilen çeşitli görevleri çalıştırmak için yerleşik komutlar bulunur.

CMD (Command Prompt – Komut İstemi) resmi olarak Windows Command Prompt (Windows Komut İşlemcisi) olarak bilinir, ancak bazen CMD istemi veya command shell veya hatta dosya adı cmd.exe olarak da adlandırılır. Therese Stowell Aralık 1987’de Windows NT için CMD’nin ilk sürümünü geliştirdi. Windows işletim sisteminin neredeyse tüm sürümlerinde kullanılabilir.

Windows Command Prompt
Windows Command Prompt – CMD (Komut İstemi)

PowerShell Nedir?

PowerShell, komut isteminin daha gelişmiş bir sürümüdür. Ping veya kopyalama gibi harici programları yürütmek ve cmd.exe’den erişilemeyen farklı sistem yönetimi görevlerini otomatikleştirmek için kullanılır.

Sistem yöneticileri için tasarlanmış otomatik görev tabanlı bir komut satırı kabuğu ve ilişkili komut dosyası oluşturma ortamıdır. .NET çerçevesi üzerine kurulmuştur. Hem PowerShell hem de Batch komutlarını yorumlayabilen cmd’den daha güçlü bir komut satırı yorumlayıcısıdır.

Windows PowerShell
Windows PowerShell

PowerShell ile CMD Farkı

PowerShell Command Prompt (CMD)
.NET çerçevesine dayalı otomatik görev tabanlı komut satırı arabirimi ve ilişkili script dilidir. Microsoft Windows işletim sistemi için varsayılan komut satırı yorumlayıcısıdır.
Batch ve PowerShell komutlarının ikisini de yorumlayabilir. Yalnızca batch komutlarını yorumlayabilir.
Bir Windows sunucusundaki uygulamaları ve Windows işletim sistemini kontrol etmek ve otomatikleştirmek için kullanılır. Konsolda, sorunu ayıklamak için kullanılabilir ve verilen komutları yürütmek için kullanılır.
PowerShell tarafından üretilen çıktı yalnızca bir karakter akışı değil, bir nesne koleksiyonudur. Komut istemi tarafından üretilen çıktı yalnızca bir karakter akışıdır (metin).
Windows işletim sistemini yönetmek için büyük dosyaların oluşturulmasını destekleyen bir shell ve komut dosyası ortamıdır. Sadece kolay ve temel komut dosyalarının çalıştırılmasına izin veren bir shell sistemidir.

PowerShell ile CMD Farkı

PowerShell ile CMD Farkı konulu makalemizi okumak için vakit ayırdığınızdan dolayı teşekkür ederiz. “Örnek PowerShell Komutları” isimli makale de ilginizi çekebilir. PowerShell ile ilgili daha fazla bilgi için Microsoft sitesi ziyaret edilebilir. Soru ve önerileriniz için aşağıdaki formu kullanarak bize ulaşabilirsiniz.

Daha Fazla Göster

Ahmet Elibol

Üniversite eğitimini Kimya ve İşletme bölümlerinde tamamlayan Ahmet Elibol, yüksek lisans eğitimini de İşletme (Master of Business Administration - MBA) üzerinde tamamlamıştır. 1999 yılından bu yana bilişim sektöründe bulunmaktadır.  Ahmet Elibol, profesyonel kariyerine aldığı pascal ve delphi ile yazılım mühendisliği eğitimiyle başlamıştır. 2004 yılından sonra ilgi ve uzmanlık alanlarını Microsoft Sunucu Sistemleri, Sistem Programlama ve Bilgi Güvenliği konularında güncellemiştir. Yazar 4 yıl kadar bir akademide Sistem Mühendisliği eğitimleri de vermiştir. Yazar hobi amaçlı programlama, yapay zeka, makine öğrenmesi, yapay sinir ağları, görüntü işleme ve nesnelerin interneti konularında çalışmaktadır. İngilizce, Rusça dillerini bilen Ahmet Elibol MCT, MCITP, MCTS, MCSE, MCSA vb. uzmanlık sertifikalarına sahiptir ve Bilgisayar Mühendisliği yüksek lisansına devam etmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu