PowerShell

PowerShell Continue ve Break Kullanımı

PowerShell Continue Kullanımı, PowerShell Break Kullanımı, PowerShell Continue ve PowerShell Break İfadesi

PowerShell Continue Kullanımı ve PowerShell Break Kullanımı

1) PowerShell Continue Kullanımı

PowerShell Continue ifadesi, program akışını en içteki bir döngünün en üst satırına döndürmek için kullanılır. Bu ifade for, Foreach ve while döngüsü ile kullanılabilir.

Bu ifade bir döngü içinde çalıştırıldığında, döngü içindeki Continue ifadesinden sonra olan kodun yürütülmesi atlanır ve döngünün bir sonraki dönüşü başlar. Genellikle kullanıcının belirli bir koşul için bazı kodları atlayabileceği durumlar için kullanılır.

Örnekler

Örnek 1:

Aşağıdaki örnekte, while döngüsünde continue ifadesi kullanarak 1’den 10’a kadar olan değerleri, 5 sayısını atlayacak şekilde sıralama gösterilmiştir. 5 sayısı gösterilmez:

<# 

$basla = 1  

while ($basla -le 10)  
{  
    if ($basla -eq 5)  
    { 
        $basla += 1  
        continue
    }  

    echo $basla  
    $basla +=  1  
}

#>
Çıktı:
1
2
3
4
6
7
8
9
10

Çıktıda 5 değeri eksiktir. Çünkü “$basla -le 10” koşulu doğruysa, döngü başlar ve her döngüde $basla değişkeninin değeri 1 artar. $basla değişkeninin değeri 5 olduğunda değişken değeri 1 artırılıp Continue ifadesine girer. Bu yüzden döngü başa döner ve echo komutu geçerli döngü sırasında çalıştırılmaz.

Örnek 2:

Aşağıdaki örnekte, 11 ve 19 değerleri hariç 10’dan 20’ye kadar değerleri görüntüleyen bir do-while döngüsü Continue ifadesiyle birlikte kullanılmıştır.

<# 

$basla=10  

do  
{  
    if (($basla -eq 11) -or ($basla -eq 19))  
    {  
        $basla++  
        continue  
    }  

    echo $basla  
    $basla++   
} while($basla -le 20)

#>
Çıktı:
10
12
13
14
15
16
17
18
20

Çıktıda 11 ve 19 değerleri eksiktir. Çünkü döngü başlar ve “$basla -le 20” koşulu doğru olduğu müddetçe devam eder. Döngü her döngüde $basla değişkeninin değeri 1 artar. $basla değişkeninin değeri 11 veya 19 olduğunda değişken değeri 1 artırılıp Continue ifadesine girer. Bu yüzden döngü başa döner ve echo komutu geçerli döngü sırasında çalıştırılmaz.

Örnek 3:

Aşağıdaki örnek 1. örneğe benzer bir şekilde for döngüsü ile birlikte continue ifadesi kullanımı gösterilmektedir.

<# 

for ($sayi=10; $sayi -gt 0; $sayi--)  
{  
    if ($sayi -eq 5)  
    {  
        continue  
    }  

    $sayi  
}

#>
Çıktı:
10
9
8
7
6
4
3
2
1

Çıktıda 5 değeri eksiktir. Çünkü “$sayi değişkeni değeri 0’dan büyük eşit olana kadar” koşulu doğruysa, döngü başlar ve her döngüde $sayi değişkeninin değeri 1 azaltılır. $sayi değişkeninin değeri 5 olduğunda değişken değeri 1 azaltılıp Continue ifadesine girer. Bu yüzden döngü başa döner ve echo komutu geçerli döngü sırasında çalıştırılmaz.

2) PowerShell Break Kullanımı

PowerShell Break ifadesi döngüden çıkmak için kullanılır. Switch veya döngü ifadeleri ile kullanıldığında scriptin çalışmasını durdurmak için kullanılabilir.

Örnekler

Örnek 1:

Aşağıdaki örnek, “for” döngüsünden çıkmak için “break” ifadesinin nasıl kullanılacağını gösterir:

<# 

for($sayi=1; $sayi -lt 10; $sayi++)
{
    if ($sayi -eq 6)
    {  
        break
    }

    echo $sayi
}

#>
Çıktı:
1
2
3
4
5

Bu örnekte, $sayi değişkeninin değeri 6 olduğunda break deyimi “for” döngüsünden çıkar.

Örnek 2:

Aşağıdaki örnek, bir “foreach” döngüsünden çıkmak için break ifadesinin nasıl kullanılacağını gösterir:

<#

$meyveler = "Elma","Armut","Portakal","Karpuz"

foreach ($meyve in $meyveler) 
{
    if ($meyve -eq "Portakal")
    {
        break
    }

echo $meyve 

}

#>
Çıktı:
Elma
Armut

Bu örnekte, kod bloğu her yürütüldüğünde Foreach döngüsü $meyveler dizisi değerlerini döndürür. “If” ifadesi ilk iki kez “False” olarak değerlendirilir ve $meyve değişkeninin değeri görüntülenir. Üçüncü kez döngü yürütüldüğünde artık $meyve değeri “Portakal” değerine eşittir. Bu noktada, “Break” deyimi yürütülür ve Foreach döngüsü sona erer.

Örnek 3:

Aşağıdaki örnek, bir switch deyiminden çıkmak için break deyiminin nasıl kullanılacağını gösterir:

<# 

$sayi = 3

switch($sayi)
{
    1{ echo "Sayı = 1" ; break }
    2{ echo "Sayı = 2" ; break }
    3{ echo "Sayı = 3" ; break }
    4{ echo "Sayı = 4" ; break }
}

#>
Çıktı:
Sayı = 3

PowerShell Continue Kullanımı ve PowerShell Break Kullanımı

Makalesini okuduğunuz için teşekkür ederiz. PowerShell ile ilgili daha fazla bilgi Microsoft sitesinden alınabilir. Soru ve görüşlerinizi aşağıdaki formu kullanarak bize iletebilirsiniz.

Daha Fazla Göster

Ahmet Elibol

Üniversite eğitimini Kimya ve İşletme bölümlerinde tamamlayan Ahmet Elibol, yüksek lisans eğitimini de İşletme (Master of Business Administration - MBA) üzerinde tamamlamıştır. 1999 yılından bu yana bilişim sektöründe bulunmaktadır.  Ahmet Elibol, profesyonel kariyerine aldığı pascal ve delphi ile yazılım mühendisliği eğitimiyle başlamıştır. 2004 yılından sonra ilgi ve uzmanlık alanlarını Microsoft Sunucu Sistemleri, Sistem Programlama ve Bilgi Güvenliği konularında güncellemiştir. Yazar 4 yıl kadar bir akademide Sistem Mühendisliği eğitimleri de vermiştir. Yazar hobi amaçlı programlama, yapay zeka, makine öğrenmesi, yapay sinir ağları, görüntü işleme ve nesnelerin interneti konularında çalışmaktadır. İngilizce, Rusça dillerini bilen Ahmet Elibol MCT, MCITP, MCTS, MCSE, MCSA vb. uzmanlık sertifikalarına sahiptir ve Bilgisayar Mühendisliği yüksek lisansına devam etmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu